スパイスで作るカレーのお話。

皆様こんにちは。

空気が暑すぎて
エアコンにしがみつく日々を送っております。

夏は食欲が落ちますね…と言いたいところですが
エアコン下にいるので食事の量が減ることもなく
特に痩せることもなく。

そんな今日は
育児の話を主に書きますと言いつつ、カレーのお話。

私にはバングラデシュ出身の友人Rがおります。
友人Rは来日14年目で、現在は某会社の社長をしております。

そんな友人Rは来日当初、
日本語学校に通いながらインド料理のレストランで調理のアルバイトをしていました。
料理の腕前が良く、正社員になるように言われていたそう。

たしかに彼の料理はとても美味しい!!

主にどの料理もカレー味なんだけど。
具が変わるとこうも味が変わるもんなんだなぁと感心します。

そんな友人R直伝のカレーレシピがこちら。



しらすカレー】

玉葱半分 千切り。

ジャガ芋2個 千切り。

ぷちトマト5個 三日月切り。
私はトマト缶を使うこともあります。
トマト缶なら半分。

ピーマン2個 千切り。

パクチー1袋 ざく切り。

シラス 1パック。
私は冷凍保存することが多く、解凍せずに使います。

オリーブオイル 大2

生姜チューブ 大1
ニンニクチューブ 大3

ターメリック 大1
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クミン 大1
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コリアンダー 大2
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チリ 大1

必要なものは以上です。

まずはオリーブオイルを熱して
玉葱をドーン。
炒めて5分。

ニンニクと生姜をデーン。
これがまためっちゃ飛び跳ねるので
私は蓋を片手に炒めてます。
弱火にしたり蓋をしたり炒めたり。
ここでまた5分。

ターメリックなどのスパイスを入れて
混ぜ混ぜ…10分。

焦げそうでしたら
弱火にしたり水を少しだけ入れる。

これでマサラが完成。

とにかく玉葱をどれだけスパイスたちと絡められたかで味が変わってきます。

野菜やシラスを入れて炒める。
シラスが解凍されて水がいい感じに加わります。
野菜からも水が出ます。

最後にパクチーを入れて5分炒める。
弱火にしてもグツグツしてるようだったら
お水が蒸発した証拠なので火を切る。

おわり。

シラスの代わりに
ターメリックと塩を絡めて
オリーブオイルで炒めたゆで卵を
野菜と入れても美味しいです。

お試しあれ。



Hello everyone.

The air is too hot.
I'm spending days hugging to an air conditioner.

In this summer, I want to say lose my appetite...
But I’m in the cool air so I don’t lose appetite.
And I can't lose weight.

I said this blog's mainly about childcare.
But today, I want to write about curry.

I have a friend Mr.R from Bangladesh.
Friend Mr.R has been in Japan for 14 years and is currently the president of a company.

When a friend Mr.R came to Japan,
attending a Japanese language school, and He worked part-time as a cook at an Indian restaurant.
The restaurant's owner said Mr.R was good at cooking and was told to become a regular employee.

Certainly his curry is very good!!

I'm impressed that the taste changes as the ingredients change.

Here is a curry recipe from friend Mr.R.



[Shirasu curry]

Onion half shredded.

2 potatoes, shredded.

5 petit tomatoes, cut like a crescent moon.
I also use tomato cans.
Half a tomato can.

2 green peppers, shredded.

1 bag of Coriander, chopped.

Shirasu 1 pack.
I often store it frozen and use it without thawing.

Olive oil large 2

Ginger tube large 1
Garlic tube large 3

Turmeric large 1
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Cumin large 1
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Coriander large 2
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Chile large 1

That's all you need.

First, heat the olive oil
put in the onion.
Stir for 5 minutes.

Put in garlic and ginger.
These are jumping all over
I cook the lid with one hand.
Put on low heat, cover or stir fry.
5 minutes here again.

Add spices as turmeric
Mix... 10 minutes.

If it looks like it will burn
Bring to low heat or add a little water.

This completes Masala.

Anyway, the taste changes depending on how much the onion is mixed with the spices.

Add vegetables and shirasu and fry.
The shirasu is thawed and the water adds a nice touch.
Water also comes out from vegetables.

Finally, add the coriander and fry for 5 minutes.
If it seems to be pulsating even on low heat
Turn off the fire as it is evidence that the water has evaporated.

end.

Instead of Shirasu
Tangle turmeric and salt
Boiled eggs fried in olive oil
It's also delicious with vegetables.

Try it.